Pengikut Saya

Tuesday, June 30, 2009

Qaseh Irdina Enterprise

Alhamdulilah..Akhirnya tercapai gak salah satu drp impian aku..30/6/09 dengan rasminya tertubuh ler company kecil-kecilan aku..Semoga selepas nie aku semangat aku untuk jadi bos makin bertambah kuat..amin...

Thursday, June 25, 2009

Anak Ku Sayang


Dalam bulan nie nak kata tetiap hari anakanda aku meragam nak ke nursery..nape tah..asal bangun pagi mesti melalak tak mau gi nursery...Minggu nie tetiap hari nie wat perangai asal pagi...Nie dh seminggu tak mau pakai uniform..cikgu2x pun dh paham anakanda ku yg sorang nie..manja + keras hati..huhuhhu

Tuesday, June 23, 2009

Aduhai Ovenku







Semalam kerja agak kelam kabut skit + kepala yg mcm bling...bling...tanya lain jawab lain..cari lain jumpa lain..klu aku sorang jerk tak per..nie meja sebelah aku pun sama..bling..bling..agaknya nak dh nak closing kot..muhehehhe..

Tengahari dapat lak email pasal bonus....yehaaaaaaaa...syukur alhamdulilah..

Kul 4.30pm perut aku dah kelaparan...korek sana..korek sini...sah tak dre benda yg leh alas perut aku kat opis nie...huhuhuh...tahan jerk arr..Ngam-ngam kul 5.30pm aku dh tgg punch card bunyi..hehhehehe...lapoooo + takut jem..

Kul 6pm sampai ngam-ngam depan nursery..Iman dh terlompat-lompat tengok aku..Masuk jerk keta..ayah iman ajak gi makan..lapo katanya..alhamdulilah..perut mmg dh lapo nie + malas nak masak..muheheheheh...

Balik smpi rumah ngam2x kul 7pm..terus aku tuju ke dapur keluarkan butter..ingat nak wat pastry untuk cheese tart..sementara tgg cair tu..aku settle kerja dapur seskit..lepas mandi + sembahyang..mula ler projerk aku..memula blur-blur gak..asal eik..macam ada satu step tinggal..sms Kak Siti..ohhh..kena masuk peti sejuk daaaa...

So dlm kul 9pm start arr proses wat pastry...huhuhuhuhuhu..maklum ler baru..terkial-kial gak..penyudahnya kul 12.30am baru siap..Terus bakar..fisrt bakar..dh mmg rezeki si boboy (monyet tok ayah) rentung daaa..padahal aku ikut suhu 180c 10 minit..

Tengok dh macam tu..Aku turunkn suhu ke 160c 10minit..dia still rentung lagi…huwaaaaaaaaaaa…walaupun tak seteruk yg first aku masih tak puas hati..la nie aku bakar..aku tunggu depan oven..so kali ke 3 nampak cantik skit..Bila nampak mcm nak masak tu terus aku matikan oven...tapi disebabkan mata aku dh ngantuk..aku tinggal jerk pastry tu dalam oven..

Pagi nie bangun..sesiap mandi…sekali intai alamakkkkkkkk..sudah tuko kaler daaaaaa…try satu..hmm..still ok lagi rasanya..tak per rupa jerk gelap skit..karang dh paipkan cheese confrim ayah iman aku tak kisah rupanya pastry yg gelap tu..muhehehehhehehe

Dalam keta pagi tadi..aku membebel gak pasal oven tu kat hubby..huhuhuhuhu…geram + sedih..takut sbb oven semangat aku nak wat bis kuih raya terbantut..huhuhuhu…Nampak gayanya kena arr keluar oven lama tu utk wat sample hujung minggu nie..huwaaaaaaaaaaaaa

Friday, June 19, 2009

Cheese Cake Untuk Edd




Taraaaaaaaaaaaaaaaaa...inilah hasil tangan ku untuk edd..muhehehhehe..tapi reject skit kat permukaan kek tu..memula berderau gak...yelah takut edd tak nak..memula dah berdetik..terpulang ler kat edd nak bayar berapa pun coz hasilnya tak berapa cantik..time delivery tu..edd jengah skit kat kotak..yehaaaaaaa...dia kata ok jerk..siap ada lorek-lorek lagi..muheheheheh..syukur alhamdulilah..edd puas hati..Jap lagi nak wat lagi satu adunan cheese kek

Tuesday, June 16, 2009

Kelas Lagi..








Salam...

Hari nie aku cuti..hohohoho..Anual Leave..Tapi rasanya dh kena potong gaji kot..cuti dah abis..Apa pun cuti hari nie cuti timba ilmu..muheheheh...kira tak rugi arr walaupun aku kena potong gaji..

Pukul 8.30am aku hantar iman ke nursery..siap tanya dia nak sarapan apa..sbb takut mood dia tak mau gi sekolah mai balik..tak per arr..sanggup aku pusing jauh skit sbb tak mau dia meragam bila sampai nursery..

lepas anto iman..ingatkan sampai rumah boleh ler sarapan sambil bersantai..masa angkat handbag baru perasan yg botol susu anak dara tertinggal dalam keta..huhuhuhuh...kelam kabut gak aku..yelah jam dh kul 9.15am..mana nak potong kuku yg dh panjang nie..mana nak iron baju..mana nak sarapan..jauh lak tu nak gi nursery..mau 15minit baru sampai..masuk rumah kelam kabut..sarapan pun main telan tak sempat kunyah..muheheheh...

Sampai nursey kul 9.45am..sms zakiah tanya dh sampai ke depan econsave..nasib lum sampai..so aku mmg tekan minyak abis takut zakiah sampai dulu..kesian anak dara tu karang kena tunggu aku sengsorang kat bus stop..

Nagm-ngam aku sampai depan econsave kul 10am..Zakiah tak sampai lagi..fuhhhhh..legaaaaa..dlm 5minit gitu dia sampai..Alhamdulilah...terus gerak ke rumah Kak Siti..Sampai tepat kul 10.15am..Kelas terus start tanpa banyak kerenah..

Apa pun mmg happy kelas ari nie..mcm senang jerk belajar arinie masuk kepala aku..wat muffin..wat cheese tart,fruit tart & brownies..Mungkin sbb aku dh kenal zakiah..kira ada member arr nak usik..nak gelak-gelak..nak kutuk-kutuk kalau salah wat..muheheheheh..Yg pelik siap kak siti watkan kitaorang makan tengahari nie..muheheheh..kenyang kek lain..kenyang nasi lain..

Kelas abis ngam-ngam 3.30..terus ajak zakiah gi borong barang kuih kat c-siang..Sebelum ke C-Siang aku singgah ambik Iman..Sampai C-Siang aku lebih layan kerenah Iman yg terlampau excited tengok patung untuk letak kat kek..Zakiah banyak gak membeli..Aku..Muhehehe..Biasa arr..Mungkin hujung minggu nie start arr projerk sample biskut raya ku..Mana ler tau ada permintaan..

Aku pun la nie dok pikir..nak apply cuti sebulan tanpa gaji..tapi apa reason aku nak kasi eik..Bos bulat aku pun sah-sah mesti payah nak kasi..apa pun hati nie kuat nak apply cuti sebulan..Mana ler tau rezeki aku banyak untuk tempahan biskut & kek..

Harap-harap apa yg aku dh plan nie akan menjadi..Firts step..kena pikir apa reason aku nak apply cuti eik..Muehhehehehehe

Sunday, June 14, 2009

Kelas Biskut




Kelas Biskut oleh chef Zubaidah...Aku join pun secara bidan terjun...kebetulan time tu gi beli barang kat c-siang..sekali tu leh termakan lak dgn pujuk rayu amoi kurus tu...tu yg join..apa pun mmg puas hati gak walaupun dok jouh kebelakang coz smpi ngam-ngam kul 10.30pm...

Penat + Puas

Salam..

Pagi nie bangun terus siapkan sarapan..Iman pun bangun awal ari nie..anak dara nie time hujung minggu bangun mmg cepat..tapi klu time nak gi sekolah payah betul nak bangun..

Aku on kan tv..terus aku rendam meggi kering & masak air..ambik baju kotor campak dlm washing machine...Klu boleh bila pergi kelas nanti..Naza tak penat sangat layan iman..

Ingat nak drive sendiri..tapi alhamdulilah naza nak anto..mungkin sbb tengok aku yg tak berapa sihat..so siapkan iman..pesan dengan anak dara aku....duduk rumah dgn ayah jangan degil-degil nanti kena cubit..mulut pun jagan asyik nak bercakap jerk nanti ayah marah..anak dara aku just tunjuk peace jerk..entah faham ke tak apa yg aku pesan..

Sampai depan kedai...aku terpandang satu buku resepi..terus sambar buku tu tak tengok isi dalam..ambik coklat paste sekali..Terus naik tingakat atas..wahhh..orang dh ramai..tak dapat nak duduk depan sekali..alah...sampai pun dh pukul 10.20am..muheheheh

Kelas start ngam-ngam kul 10.30am..banyak gak resepi yg chef tu kasi..abis kelas kul 3.00pm..apa pun puas hati aku dapat attend kelas biskut nie..terus lak dalam hati macam nak apply cuti sebulan time puasa nnt..

Balik rumah perut berkeroncong abis..nasib baik ada belen sarapan pagi tadi..hentam mee goreng..telan pil..terus Zzz..sesedar dh kul 6.30pm..fuh..lama gak aku tido..sekali jengah ayah iman..wahhhh..dh siap masak..siap masak bubur kacang durian lagi..Tapi entah tekak masih tak sedap..just minum air jerk..

Iman bangun merengek nak gi gaint..lepas magrib bawak gak arr dia ke sana..nak shopping katanya..Sampai gaint..banyak gak anak dara aku shopping..beli aiskrim..beli buku..beli dvd...siap mintak baju wonder pet..hehhehe...pandai-pandai..

Apa pun hujung minggu nie mmg rasa penat+ puas...penat sbb badan tak sihat..puas dapat attend kelas biskut..Nie aku ingat nak wat dulu sample biskut raya..klu sampai target 100btl mmg confrim aku unpaid leave time puasa nnt..hhehehehehe

Saturday, June 13, 2009

Cheese Cake Ku Yg Hangus




Huhuhuhu...Percubaan yg pertama untuk cheese cake...memula lepas belajar dan rasa..aku agak tak berapa berkenaan dgn cheese cake nie..siap dlm hati kata..mesti tak der orang yg minat sbb rasanya yg muak..sekali tu si Edd housemate lama aku sms..tanya boleh watkan dia cheese cake..memula aku racun dia suruh try kek lain..siap kasi sample lagi..tapi dia still nak cheese kek gak..so aku try gak arr wat cheese kek...so aku rasa aku kena try dulu untuk tau aku lulus tak wat cheese kek..

Masa tengah membancuh..rasa mcm confident tu ada...so hayun jerk arr..sedap menghayun..aku lupa yg cheese kek nie terlalu sensetive..tak leh pukul lama sangat..bakar pun tak leh api kuat sangat...lagi satu..kita payah nak tau dia dh masak ke blm..itu pun aku teringat lepas remainder drp kak pah..dan itu ler hasilnya...hohohoho...tak per..try & error...erk..bukan arrow tau..apa pun sedap gak makan cheese cake hangus...muheheheheheh

Friday, June 12, 2009

Hohoho

Salam...

Minggu yg agak pantas berlalu..banyak benda yg aku nak report..aku nak komen..tapi masa lak tak izin kan aku nak bercerita panjang...

Cite apa?????
Cite pasal hujung minggu dkt pahang..
Cite 1hari kat melaka..
Cite pasal terserempak dgn chenta hati lamaaa...
Cite pasal kukus kek sampai kul 3am..
Cite pasal birthday yan...
Cite pasal borong barang kek sampai rm400.00

Mau drp pagi sampai ke petang tak abis report aku..insyallah klu ada masa+cpu aku tak diangkut dek uda..boleh ler bercerita panjang..

Yg pasti esok aku tak kerja tapi ada projerk baking cheese cake + ahad kelas biskut raya menanti..Harapnya kesihatan aku bertambah baik..

Borong..



Salam...

Dh lama nak upload pic nie..bukan pic apa pun..just segala mcm barang yg aku borong hari jumaat lepas..kebetulan ada yg berminat nak try cheese kek..so tu yg gi memborong + cukupkan basic tools yg aku tak der..Banyak gak yg aku borong sampai terjebak sekali join kelas biskut raya..apa pun legaaa tul hati lepas memborong..la nie tengah cari lokasi untuk aku simpan segala barang yg aku dh borong nie..senang kata space untuk bebarang wat kuih..maklum ler dapur kecik..huhuhuhu

Wednesday, June 3, 2009

Jom Mengodeh

Salam...

Pagi agak lambat sampai opis..tetiba lak anak dara aku mengidam nak makan bubur nasi..so berpusing pergi tapau kat medan selera taman cempaka..

Hari nie memsaing mcm happy skit kat opis..yelah bos bulat aku outstation..sapa yg tak happy..muhehehehhe..

Hmm..tak tau nak cite apa..tapi yg penting la nie tengah ada kerajinan nak mengodeh blog aku nie..nak kasi cantik skit..hehehehhe

Tuesday, June 2, 2009

Akhirnya

Salam...

Akhirnya tercapai gak apa yg aku hajat...mixer dh dapat...oven dh dapat...so bebarang yg mama sedekah sementara tu boleh pulang terus..yehaaaaaa...alhamdulilah..Walaupun mixer&oven tu just untuk basic jerk..tapi aku rasa aku puas dh dpt apa yg aku hajat dgn hasil titik peluh aku...Bila dah dapat..rasa semangat aku nak masuk dunia baking makin kuat..cinta aku pada kek bertambah-tambah..hahahaha...

Ayah iman pun semalam dh beli peti ais untuk replace peti ais yg dh masuk 9thn dok dgn aku dari aku anak dara yg kurus melidi sampai aku dh jadi Ibu iman yg gebus macam pau..muheheheh...Peti ais baru nie ambik yg beso skit..Bak kata mama..kata nak bisnes kek..so beli terus yg beso..Bila dengar macam tu..betul gak..so leh asing barang wat kek dgn barang dapur makan..Jadinya beli terus yg sederhana beso..

Insyallah lepas nie boleh tambah lagi seskit tools untuk memudahkan kerja aku..la nie pun aku dh target..sebulan sekali mesti aku booking kelas..Walaupun terpaksa korbankan cuti tahun yg dh paras hidung..aku sanggup..Janji aku dpt tambah ilmu aku...

Cinta aku pada dunia baking dh lama..Arwah papa pun tau..tapi tak der rezeki aku..So la nie aku rasa dh tiba masa aku capai apa yg aku impikan..dan harap-harap ianya termakbul...

Tuesday, June 30, 2009

Qaseh Irdina Enterprise

Posted by Umi Irdina at 12:13 PM 0 comments Links to this post
Alhamdulilah..Akhirnya tercapai gak salah satu drp impian aku..30/6/09 dengan rasminya tertubuh ler company kecil-kecilan aku..Semoga selepas nie aku semangat aku untuk jadi bos makin bertambah kuat..amin...

Thursday, June 25, 2009

Anak Ku Sayang

Posted by Umi Irdina at 12:16 PM 0 comments Links to this post

Dalam bulan nie nak kata tetiap hari anakanda aku meragam nak ke nursery..nape tah..asal bangun pagi mesti melalak tak mau gi nursery...Minggu nie tetiap hari nie wat perangai asal pagi...Nie dh seminggu tak mau pakai uniform..cikgu2x pun dh paham anakanda ku yg sorang nie..manja + keras hati..huhuhhu

Tuesday, June 23, 2009

Aduhai Ovenku

Posted by Umi Irdina at 12:21 PM 1 comments Links to this post






Semalam kerja agak kelam kabut skit + kepala yg mcm bling...bling...tanya lain jawab lain..cari lain jumpa lain..klu aku sorang jerk tak per..nie meja sebelah aku pun sama..bling..bling..agaknya nak dh nak closing kot..muhehehhe..

Tengahari dapat lak email pasal bonus....yehaaaaaaaa...syukur alhamdulilah..

Kul 4.30pm perut aku dah kelaparan...korek sana..korek sini...sah tak dre benda yg leh alas perut aku kat opis nie...huhuhuh...tahan jerk arr..Ngam-ngam kul 5.30pm aku dh tgg punch card bunyi..hehhehehe...lapoooo + takut jem..

Kul 6pm sampai ngam-ngam depan nursery..Iman dh terlompat-lompat tengok aku..Masuk jerk keta..ayah iman ajak gi makan..lapo katanya..alhamdulilah..perut mmg dh lapo nie + malas nak masak..muheheheheh...

Balik smpi rumah ngam2x kul 7pm..terus aku tuju ke dapur keluarkan butter..ingat nak wat pastry untuk cheese tart..sementara tgg cair tu..aku settle kerja dapur seskit..lepas mandi + sembahyang..mula ler projerk aku..memula blur-blur gak..asal eik..macam ada satu step tinggal..sms Kak Siti..ohhh..kena masuk peti sejuk daaaa...

So dlm kul 9pm start arr proses wat pastry...huhuhuhuhuhu..maklum ler baru..terkial-kial gak..penyudahnya kul 12.30am baru siap..Terus bakar..fisrt bakar..dh mmg rezeki si boboy (monyet tok ayah) rentung daaa..padahal aku ikut suhu 180c 10 minit..

Tengok dh macam tu..Aku turunkn suhu ke 160c 10minit..dia still rentung lagi…huwaaaaaaaaaaa…walaupun tak seteruk yg first aku masih tak puas hati..la nie aku bakar..aku tunggu depan oven..so kali ke 3 nampak cantik skit..Bila nampak mcm nak masak tu terus aku matikan oven...tapi disebabkan mata aku dh ngantuk..aku tinggal jerk pastry tu dalam oven..

Pagi nie bangun..sesiap mandi…sekali intai alamakkkkkkkk..sudah tuko kaler daaaaaa…try satu..hmm..still ok lagi rasanya..tak per rupa jerk gelap skit..karang dh paipkan cheese confrim ayah iman aku tak kisah rupanya pastry yg gelap tu..muhehehehhehehe

Dalam keta pagi tadi..aku membebel gak pasal oven tu kat hubby..huhuhuhuhu…geram + sedih..takut sbb oven semangat aku nak wat bis kuih raya terbantut..huhuhuhu…Nampak gayanya kena arr keluar oven lama tu utk wat sample hujung minggu nie..huwaaaaaaaaaaaaa

Friday, June 19, 2009

Cheese Cake Untuk Edd

Posted by Umi Irdina at 3:39 PM 0 comments Links to this post



Taraaaaaaaaaaaaaaaaa...inilah hasil tangan ku untuk edd..muhehehhehe..tapi reject skit kat permukaan kek tu..memula berderau gak...yelah takut edd tak nak..memula dah berdetik..terpulang ler kat edd nak bayar berapa pun coz hasilnya tak berapa cantik..time delivery tu..edd jengah skit kat kotak..yehaaaaaaa...dia kata ok jerk..siap ada lorek-lorek lagi..muheheheheh..syukur alhamdulilah..edd puas hati..Jap lagi nak wat lagi satu adunan cheese kek

Tuesday, June 16, 2009

Kelas Lagi..

Posted by Umi Irdina at 12:01 PM 1 comments Links to this post







Salam...

Hari nie aku cuti..hohohoho..Anual Leave..Tapi rasanya dh kena potong gaji kot..cuti dah abis..Apa pun cuti hari nie cuti timba ilmu..muheheheh...kira tak rugi arr walaupun aku kena potong gaji..

Pukul 8.30am aku hantar iman ke nursery..siap tanya dia nak sarapan apa..sbb takut mood dia tak mau gi sekolah mai balik..tak per arr..sanggup aku pusing jauh skit sbb tak mau dia meragam bila sampai nursery..

lepas anto iman..ingatkan sampai rumah boleh ler sarapan sambil bersantai..masa angkat handbag baru perasan yg botol susu anak dara tertinggal dalam keta..huhuhuhuh...kelam kabut gak aku..yelah jam dh kul 9.15am..mana nak potong kuku yg dh panjang nie..mana nak iron baju..mana nak sarapan..jauh lak tu nak gi nursery..mau 15minit baru sampai..masuk rumah kelam kabut..sarapan pun main telan tak sempat kunyah..muheheheh...

Sampai nursey kul 9.45am..sms zakiah tanya dh sampai ke depan econsave..nasib lum sampai..so aku mmg tekan minyak abis takut zakiah sampai dulu..kesian anak dara tu karang kena tunggu aku sengsorang kat bus stop..

Nagm-ngam aku sampai depan econsave kul 10am..Zakiah tak sampai lagi..fuhhhhh..legaaaaa..dlm 5minit gitu dia sampai..Alhamdulilah...terus gerak ke rumah Kak Siti..Sampai tepat kul 10.15am..Kelas terus start tanpa banyak kerenah..

Apa pun mmg happy kelas ari nie..mcm senang jerk belajar arinie masuk kepala aku..wat muffin..wat cheese tart,fruit tart & brownies..Mungkin sbb aku dh kenal zakiah..kira ada member arr nak usik..nak gelak-gelak..nak kutuk-kutuk kalau salah wat..muheheheheh..Yg pelik siap kak siti watkan kitaorang makan tengahari nie..muheheheh..kenyang kek lain..kenyang nasi lain..

Kelas abis ngam-ngam 3.30..terus ajak zakiah gi borong barang kuih kat c-siang..Sebelum ke C-Siang aku singgah ambik Iman..Sampai C-Siang aku lebih layan kerenah Iman yg terlampau excited tengok patung untuk letak kat kek..Zakiah banyak gak membeli..Aku..Muhehehe..Biasa arr..Mungkin hujung minggu nie start arr projerk sample biskut raya ku..Mana ler tau ada permintaan..

Aku pun la nie dok pikir..nak apply cuti sebulan tanpa gaji..tapi apa reason aku nak kasi eik..Bos bulat aku pun sah-sah mesti payah nak kasi..apa pun hati nie kuat nak apply cuti sebulan..Mana ler tau rezeki aku banyak untuk tempahan biskut & kek..

Harap-harap apa yg aku dh plan nie akan menjadi..Firts step..kena pikir apa reason aku nak apply cuti eik..Muehhehehehehe

Sunday, June 14, 2009

Kelas Biskut

Posted by Umi Irdina at 12:22 PM 0 comments Links to this post



Kelas Biskut oleh chef Zubaidah...Aku join pun secara bidan terjun...kebetulan time tu gi beli barang kat c-siang..sekali tu leh termakan lak dgn pujuk rayu amoi kurus tu...tu yg join..apa pun mmg puas hati gak walaupun dok jouh kebelakang coz smpi ngam-ngam kul 10.30pm...

Penat + Puas

Posted by Umi Irdina at 12:02 PM 0 comments Links to this post
Salam..

Pagi nie bangun terus siapkan sarapan..Iman pun bangun awal ari nie..anak dara nie time hujung minggu bangun mmg cepat..tapi klu time nak gi sekolah payah betul nak bangun..

Aku on kan tv..terus aku rendam meggi kering & masak air..ambik baju kotor campak dlm washing machine...Klu boleh bila pergi kelas nanti..Naza tak penat sangat layan iman..

Ingat nak drive sendiri..tapi alhamdulilah naza nak anto..mungkin sbb tengok aku yg tak berapa sihat..so siapkan iman..pesan dengan anak dara aku....duduk rumah dgn ayah jangan degil-degil nanti kena cubit..mulut pun jagan asyik nak bercakap jerk nanti ayah marah..anak dara aku just tunjuk peace jerk..entah faham ke tak apa yg aku pesan..

Sampai depan kedai...aku terpandang satu buku resepi..terus sambar buku tu tak tengok isi dalam..ambik coklat paste sekali..Terus naik tingakat atas..wahhh..orang dh ramai..tak dapat nak duduk depan sekali..alah...sampai pun dh pukul 10.20am..muheheheh

Kelas start ngam-ngam kul 10.30am..banyak gak resepi yg chef tu kasi..abis kelas kul 3.00pm..apa pun puas hati aku dapat attend kelas biskut nie..terus lak dalam hati macam nak apply cuti sebulan time puasa nnt..

Balik rumah perut berkeroncong abis..nasib baik ada belen sarapan pagi tadi..hentam mee goreng..telan pil..terus Zzz..sesedar dh kul 6.30pm..fuh..lama gak aku tido..sekali jengah ayah iman..wahhhh..dh siap masak..siap masak bubur kacang durian lagi..Tapi entah tekak masih tak sedap..just minum air jerk..

Iman bangun merengek nak gi gaint..lepas magrib bawak gak arr dia ke sana..nak shopping katanya..Sampai gaint..banyak gak anak dara aku shopping..beli aiskrim..beli buku..beli dvd...siap mintak baju wonder pet..hehhehe...pandai-pandai..

Apa pun hujung minggu nie mmg rasa penat+ puas...penat sbb badan tak sihat..puas dapat attend kelas biskut..Nie aku ingat nak wat dulu sample biskut raya..klu sampai target 100btl mmg confrim aku unpaid leave time puasa nnt..hhehehehehe

Saturday, June 13, 2009

Cheese Cake Ku Yg Hangus

Posted by Umi Irdina at 1:15 PM 0 comments Links to this post



Huhuhuhu...Percubaan yg pertama untuk cheese cake...memula lepas belajar dan rasa..aku agak tak berapa berkenaan dgn cheese cake nie..siap dlm hati kata..mesti tak der orang yg minat sbb rasanya yg muak..sekali tu si Edd housemate lama aku sms..tanya boleh watkan dia cheese cake..memula aku racun dia suruh try kek lain..siap kasi sample lagi..tapi dia still nak cheese kek gak..so aku try gak arr wat cheese kek...so aku rasa aku kena try dulu untuk tau aku lulus tak wat cheese kek..

Masa tengah membancuh..rasa mcm confident tu ada...so hayun jerk arr..sedap menghayun..aku lupa yg cheese kek nie terlalu sensetive..tak leh pukul lama sangat..bakar pun tak leh api kuat sangat...lagi satu..kita payah nak tau dia dh masak ke blm..itu pun aku teringat lepas remainder drp kak pah..dan itu ler hasilnya...hohohoho...tak per..try & error...erk..bukan arrow tau..apa pun sedap gak makan cheese cake hangus...muheheheheheh

Friday, June 12, 2009

Hohoho

Posted by Umi Irdina at 4:21 PM 0 comments Links to this post
Salam...

Minggu yg agak pantas berlalu..banyak benda yg aku nak report..aku nak komen..tapi masa lak tak izin kan aku nak bercerita panjang...

Cite apa?????
Cite pasal hujung minggu dkt pahang..
Cite 1hari kat melaka..
Cite pasal terserempak dgn chenta hati lamaaa...
Cite pasal kukus kek sampai kul 3am..
Cite pasal birthday yan...
Cite pasal borong barang kek sampai rm400.00

Mau drp pagi sampai ke petang tak abis report aku..insyallah klu ada masa+cpu aku tak diangkut dek uda..boleh ler bercerita panjang..

Yg pasti esok aku tak kerja tapi ada projerk baking cheese cake + ahad kelas biskut raya menanti..Harapnya kesihatan aku bertambah baik..

Borong..

Posted by Umi Irdina at 11:58 AM 0 comments Links to this post


Salam...

Dh lama nak upload pic nie..bukan pic apa pun..just segala mcm barang yg aku borong hari jumaat lepas..kebetulan ada yg berminat nak try cheese kek..so tu yg gi memborong + cukupkan basic tools yg aku tak der..Banyak gak yg aku borong sampai terjebak sekali join kelas biskut raya..apa pun legaaa tul hati lepas memborong..la nie tengah cari lokasi untuk aku simpan segala barang yg aku dh borong nie..senang kata space untuk bebarang wat kuih..maklum ler dapur kecik..huhuhuhu

Wednesday, June 3, 2009

Jom Mengodeh

Posted by Umi Irdina at 12:21 PM 0 comments Links to this post
Salam...

Pagi agak lambat sampai opis..tetiba lak anak dara aku mengidam nak makan bubur nasi..so berpusing pergi tapau kat medan selera taman cempaka..

Hari nie memsaing mcm happy skit kat opis..yelah bos bulat aku outstation..sapa yg tak happy..muhehehehhe..

Hmm..tak tau nak cite apa..tapi yg penting la nie tengah ada kerajinan nak mengodeh blog aku nie..nak kasi cantik skit..hehehehhe

Tuesday, June 2, 2009

Akhirnya

Posted by Umi Irdina at 11:51 AM 0 comments Links to this post
Salam...

Akhirnya tercapai gak apa yg aku hajat...mixer dh dapat...oven dh dapat...so bebarang yg mama sedekah sementara tu boleh pulang terus..yehaaaaaa...alhamdulilah..Walaupun mixer&oven tu just untuk basic jerk..tapi aku rasa aku puas dh dpt apa yg aku hajat dgn hasil titik peluh aku...Bila dah dapat..rasa semangat aku nak masuk dunia baking makin kuat..cinta aku pada kek bertambah-tambah..hahahaha...

Ayah iman pun semalam dh beli peti ais untuk replace peti ais yg dh masuk 9thn dok dgn aku dari aku anak dara yg kurus melidi sampai aku dh jadi Ibu iman yg gebus macam pau..muheheheh...Peti ais baru nie ambik yg beso skit..Bak kata mama..kata nak bisnes kek..so beli terus yg beso..Bila dengar macam tu..betul gak..so leh asing barang wat kek dgn barang dapur makan..Jadinya beli terus yg sederhana beso..

Insyallah lepas nie boleh tambah lagi seskit tools untuk memudahkan kerja aku..la nie pun aku dh target..sebulan sekali mesti aku booking kelas..Walaupun terpaksa korbankan cuti tahun yg dh paras hidung..aku sanggup..Janji aku dpt tambah ilmu aku...

Cinta aku pada dunia baking dh lama..Arwah papa pun tau..tapi tak der rezeki aku..So la nie aku rasa dh tiba masa aku capai apa yg aku impikan..dan harap-harap ianya termakbul...